Ga terug

VVE (0-4 jaar)

Gelukkig vinden de meeste ouders voorlezen leuk en gezellig. Minstens zo belangrijk is dat voorlezen een grote rol speelt in de ontwikkeling van een kind. Voor de taalontwikkeling natuurlijk, maar ook omdat voorlezen en praten met kinderen de fantasie van kinderen stimuleert. Een kind leert veel over de wereld om zich heen en krijgt daardoor meer grip op zijn omgeving. Voorlezen kan ook met een tablet, bijvoorbeeld met digitale prentenboeken. Ook op het gebied van mediawijsheid is er al veel mogelijk met jongere kinderen.

Leesbevordering
Vooral kinderen tussen de 2 en 5 jaar worden regelmatig voorgelezen. Wat veel ouders niet weten, is dat het ook belangrijk is om te lezen met een baby. Vanaf 3 tot 4 maanden kunt u al plaatjes kijken met uw baby en benoemen wat er te zien is. Vanaf een maand of 9 kunt u al simpele verhaaltjes voorlezen. Door voor te lezen krijgen kinderen een gevoel van veiligheid, ontwikkelen ze plezier in taal en ervaren ze hoe het is om exclusieve aandacht te krijgen van hun ouders. Klik hier voor de brochure Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Klik hier voor informatie over de collectie 0-4 jaar. 
 
Als uw baby drie maanden oud is krijgt u via de gemeente of het consultatiebureau een bon mee waarmee u een gratis BoekStart koffertje met leesboekje kunt ophalen bij de bibliotheek. Uw baby wordt dan meteen gratis lid van de bibliotheek. In alle vestigingen is een speciale babyhoek ingericht waar boekjes voor baby’s te leen zijn en waar u boeken over opvoeding kunt vinden. Onze medewerkers ontvangen u graag en informeren en adviseren u over voorlezen en onze collectie. Heeft u geen bon voor BoekStart ontvangen? Neemt u dan contact op met uw gemeente, het consultatiebureau of de bibliotheek.

Mediawijsheid
Media zijn overal en hun maatschappelijke impact wordt steeds groter. Het gebruik hiervan is de laatste jaren flink toegenomen. Ook bij (zeer) kleine kinderen. Uit het jaarlijkse onderzoek Iene Miene Media van Mediawijzer.net  is veel informatie te vinden over mediagebruik en –gedrag in gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0-7 jaar.
De Bibliotheek CultuurPuntAltena heeft een aantal interessante sites op een rijtje gezet waar u meer informatie kunt vinden over het mediagebruik van (zeer) jonge kinderen.

Digidreumes
Bewust werken aan een zorgvuldige mediaopvoeding is een relatief nieuw terrein. Wat wordt er thuis mee gedaan? En in de kinderopvang? Hoe verhouden digitale activiteiten zich tot spelen en voorlezen? Digidreumesen helpt digitale media verantwoord, spelenderwijs en positief in te zetten voor jonge kinderen van 2-4 jaar. Dit is een initiatief van het Kinderopvangfonds voor professionals in de kinderopvang en ouders met kinderen van 2-4 jaar. Klik hier om naar de website te gaan.
 
104 apps voor kinderen van 2-8 jaar
Er zijn zoveel apps en websites dat we ons kunnen voorstellen dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. Waar wordt uw kind nu echt wijzer van? In de gids 104 leerzame apps en sites voor kinderen van 2-8 jaar zetten Mijn Kind Online en Kennisnet de beste en meest leerzame apps en sites voor u op een rijtje. Deze organisaties zijn samengegaan en versterken en ondersteunen gezamenlijk kinderen, ouders en leerkrachten op het gebied van kinderen, digitale media en mediawijsheid. Klik hier om naar Mijn Kind Online te gaan of naar Kennisnet. U kunt daar op thema onderwerpen zoeken.
  
De Kindermediagids
De Kindermediagids dateert uit 2012 is een initiatief van Mediasmarties en het Kinderopvangfonds en bedoeld voor ouders en kinderopvangorganisaties. Meer informatie over mediaontwikkeling bij kinderen, de rol van ouders en kinderopvang. Klik hier om naar de Kindermediagids te gaan. Wilt u de meest actuele informatie en recensies over nieuwe kindermedia? Klik hier om naar Mediasmarties te gaan.
 
Koekoek TV
Leuke gratis app waarmee uw kind YouTube filmpjes kan kijken die vooraf geselecteerd zijn door een redactie. Voor kinderen in de leeftijd 3-7 jaar. Hierdoor hoeft u niet meer bang te zijn dat uw kind ongeschikte filmpjes op YouTube tegenkomt. Klik hier voor de app.
 
iKind
Op deze handige en overzichtelijke site is veel informatie te vinden over apps. Met een makkelijk zoeksysteem vindt u apps op o.a. leeftijd, maar ook op soort en thema. Zowel gratis als betaalde apps. Klik hier om naar iKind te gaan.
 
Cultuureducatie
Er is momenteel geen specifiek aanbod cultuureducatie voor de doelgroep 0-4 jaar. Het is wel de ambitie van De Bibliotheek CultuurPuntAltena om dit te ontwikkelen en uit te voeren. Of dat in de praktijk ook lukt is afhankelijk van de doelstellingen vanuit de gemeenten rond de inzet van subsidiegelden. Heeft u ideeën over het ontwikkelen en opzetten van cultuureducatieve producten & diensten? Neemt u dan contact op met Jacqueline Frenken (j.frenken@cultuurpuntaltena.nl).