Anders Lezen

Lezen is niet voor iedereen even makkelijk. Of misschien wilt u wel liever naar een boek luisteren dan het zelf lezen. Bijvoorbeeld omdat u voor uw werk veel onderweg bent. In de collectie van de bibliotheek kunt u daarom allerlei alternatieven vinden.
 

De Bibliotheek CultuurPuntAltena heeft ook luisterboeken in de collectie. Klik hier om naar de collectie Altena en Nederland te gaan. Of maak gebruik van de LuisterBiebapp. Hiermee kunt u genieten van meer dan 200 luisterboeken en hoorcolleges. Waar en wanneer u maar wilt. Klik hier voor alle informatie over de LuisterBiebapp.  
                - Klik hier om de video te bekijken
                - Klik hier om de gebruiksaanwijzing van de LuisterBiebapp te bekijken.
                - Klik hier voor de link naar de LuisterBiebapp in de App Store
                - Klik hier voor de link naar de LuisterBiebapp in Google Play
 

In al onze vestingen treft u een ruime collectie grootletterboeken aan. 

 

Heeft u een visuele beperking? Dan kunt u bij De Bibliotheek CultuurPuntAltena gratis een kennismakingskoffer lenen met daarin een zogenaamde Daisy-speler. Hiermee kunt u het gesproken boek beluisteren. Er is een (kleine) collectie Daisy-Cd’s ter kennismaking aanwezig in onze eigen bibliotheek. Uitleentermijn: 6 weken.
 
Klik hier om naar de site van Passend Lezen te gaan. Deze organisatie verzorgt de landelijke dienstverlening aan mensen met een visuele- of leesbeperking. Naast informatie, kunt u ook boeken, kranten en tijdschriften in aangepaste leesvorm aanvragen.

Audiolezen
Heeft u een leesbeperking? Of kent u iemand met een leesbeperking? Dan kan Audiolezen.nl uitkomst bieden. Deze dienst biedt meer dan 70.000 gesproken tijdschriften en vele tijdschriften en kranten uit de collectie van Stichting Aangepast Lezen. Deze kunt u downloaden of streamen via smartphone, tablet of website. Voor de ruim 1,1 miljoen Nederlanders met een leesbeperking een mooie mogelijkheid om toch goed geïnformeerd te blijven. Niet alleen mensen die blind zijn, slechtziend of dyslectisch kunnen hier gebruik van maken, maar ook mensen voor wie het moeilijk is om fysiek een boek vast te houden. Wilt u hier gebruik van maken? Dan vragen we bij de inschrijving om een ‘verklaring leesbeperking’ in te vullen. 
.

Onze bibliotheek beschikt over een collectie boeken die geschreven zijn in eenvoudige taal. Dit zijn de zogenaamde ‘hertaalde’ boeken. Ook voor volwassenen is hierin voldoende keuze. Er zijn diverse websites die nieuws in eenvoudige taal aanbieden, evenals bepaalde oefenprogramma’s.
U kunt in de bibliotheek gebruik maken van computers met gratis internet.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Bibliotheek CultuurPuntAltena (info@bibliotheekaltena.nl).

CultuurPuntAltena leest voor
Is lezen voor u lastig geworden? Vindt u het prettig om in alle rust thuis voorgelezen te worden? Of kent u iemand die graag voorgelezen wordt? Dat kan nu bij u thuis of op uw kamer, dankzij de inzet van onze vrijwilligers. U maakt zelf uit waaruit u graag voorgelezen wilt worden. Dit kan bijvoorbeeld een roman zijn, een krant, gedicht of tijdschrift. Het voorlezen is gratis, mits u lid bent van de bibliotheek. Voor € 42,00 per jaar kunt u onbeperkt materialen lenen en voorgelezen worden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Bibliotheek CultuurPuntAltena (info@bibliotheekaltena.nl).

Oefenen met taal
Maar liefst 1,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen en kunnen daardoor onvoldoende hun weg vinden in de samenleving. De Bibliotheek CultuurPuntAltena vindt het daarom belangrijk om laaggeletterdheid terug te dringen. In de collectie kunt u diverse leerboeken vinden. Komt u er niet uit? Ga naar een van onze vestigingen of neem contact op met de Bibliotheek CultuurPuntAltena (info@bibliotheekaltena.nl).
Daarnaast kunt u in de bibliotheek gebruikmaken van onze computers en gratis internet. Er zijn diverse websites waar u kunt oefenen met taal. 
Om u wegwijs te maken op het internet kunt u thuis op uw computer gratis deelnemen aan de online cursus Klik & Tik. Stap voor stap wordt u op duidelijke wijze meegenomen in de wereld van het internet. Klik hier om naar Klik &Tik te gaan en direct te beginnen.
 
Zoekt u oefenprogramma’s rond thema’s als geld, rekenen, werk, gezondheid en opvoeding, dan kunt u deze vinden op de site www.oefenen.nl. Klik hier om naar de site te gaan. Alle teksten zijn ook gesproken, zodat het u zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt.

Op de website Taal voor het Leven is te horen en te zien wat de gevolgen van laaggeletterdheid zijn. U kunt direct oefenen en uzelf opgeven voor een cursus. Duizenden anderen gingen u al voor en zagen hun leven veranderen. Klik hier om direct naar de site te gaan.
  
Het nieuws in een eenvoudige taal volgen? Dat kan via de website De Slimme Nieuwslezer. U moet eerst inloggen en kunt dan de site bekijken. Klik hier direct om naar de site te gaan.
 
Wilt u meer informatie over cursussen, oefenboeken of  interessante oefenwebsites? Neem dan contact op met de Bibliotheek CultuurPuntAltena (info@bibliotheekaltena.nl)