Jeugd en Jongeren

Leesbevordering
Wist u dat veel kleuters bij aanvang van de basisschool een achterstand hebben van 2000 woorden?
Uit onderzoek is gebleken dat met een kwartier voorlezen per dag, de woordenschat van kinderen groeit met maar liefst 1000 woorden per jaar. Op zeer jonge leeftijd voorlezen en lezen met uw kind is dus van onschatbare waarde. En er zijn nog meer voordelen! Voor lezen maak je gebruik van het hele brein: waarneming, taal, redeneren, geheugen, aandacht en het vermogen om een selectie te maken tussen hoofd- en bijzaken. Ook wordt de verbeeldingskracht geprikkeld en geeft (voor)lezen in deze drukke tijd een moment van rust en verdieping. Genoeg redenen dus om uw kind lid te maken van de bibliotheek. Tot 18 jaar is dit gratis! U kunt dan voor of met uw kinderen onbeperkt boeken, tijdschriften, puzzels, loco, stripboeken en dvd’s lenen. Klik hier om online lid te worden.

0 - 4 jaar (voorschool) 
De Bibliotheek CultuurPuntAltena heeft een groot aanbod van materialen voor de doelgroep 0-4 jaar. Deze kunnen door ouders worden geleend, maar er is ook een samenwerking met kinderopvangorganisaties. Bijvoorbeeld om themakisten samen te stellen en uit te lenen of peuterbezoeken aan de bibliotheek te organiseren. 
> Lees meer

4 - 13 jaar (basisschool) 
Wist u dat bij het verlaten van de basisschool gemiddeld 25% van de leerlingen een taalachterstand heeft van twee jaar? En dat Nederland 1,5 miljoen laaggeletterden telt? Daarom staat het bestrijden van taalachterstanden ook in het Land van Heusden en Altena hoog op de politieke agenda. Als gemeenten, scholen, kinderopvangorganisaties, ouders en de bibliotheek met elkaar samenwerken op het gebied van leesbevordering, levert dit een belangrijke kwaliteitsimpuls op. De komende jaren wordt daarom gefaseerd De Bibliotheek op School (dBOS) doorgevoerd op scholen in het werkgebied van De Bibliotheek CultuurPuntAltena die hieraan mee willen doen. Leren begint immers met lezen!
Een belangrijke basis voor leesplezier wordt gelegd door ouders die hun kinderen stimuleren om te lezen. Er is voor deze doelgroep een grote collectie aanwezig in de bibliotheken. Klik hier voor de catalogus Altena en Nederland. U kunt direct boeken reserveren en ophalen bij de vestiging van uw keuze.
> Lees meer

13 - 18 jaar (voortgezet onderwijs) 
Voor de deze doelgroep heeft De Bibliotheek CultuurPuntAltena een collectie zogenaamde D-boeken, die geschikt zijn voor jongeren vanaf 15 jaar. Klik hier om naar de collectie Altena en Nederland te gaan. Op het gebied van leesbevordering zijn er landelijk met name veel projecten ontwikkeld voor scholen voor VMBO en MBO. Klik hier om naar het aanbod te kijken op de website www.leesplan.nl. Dit is een initiatief van Stichting Lezen.
> Lees meer

Juniorwise, voor nieuwsgierige en leesgrage kinderen tussen 8 en 12 jaar oud

Met juniorWise creëeren jongeren een eigen plek binnen de bibliotheek. Vol met de leestips voor en door kinderen, de laatste nieuwtjes, leuke weetjes, spannende filmpjes... en nog veel meer. En natuurlijk met een speciale Wisecat+ jeugdcatalogus waar kinderen (boek)titels en interessante digitale bronnen kunnen zoeken.... en vinden! Diverse filtermogelijkheden helpen hen om de titels en digitale content te vinden die bij hun leeftijd past. Vormgeving en inhoud zijn afgestemd op kinderen van 8 t/m ca. 12 jaar. Klik hier om naar juniorWise te gaan.

Tijdens een maatschappelijke stage leveren leerlingen uit het voortgezet onderwijs een onbetaalde bijdrage aan de samenleving. Hoewel dit niet meer verplicht is, weten veel leerlingen de weg naar de bibliotheek te vinden. Geïnteresseerd in een maatschappelijke stage? Neem dan contact op via het contactformulier.