Ga terug

Aanmelden Cultuurprojecten schooljaar 2017 - 2018

Op deze pagina kunt u aanmelden voor verschillende cultuurprojecten voor het schooljaar 2017-2018.

Cultuurmenu Altena (groep 1 t/m 8)
Vanaf schooljaar 2017/2018 bieden wij Cultuurmenu Altena aan. Een jaarlijks nieuw cultuurprogramma beschikbaar voor alle scholen uit gemeenten Aalburg, Woudrichem en Werkendam. Dit jaar heeft De Bibiotheek CultuurPuntAltena 4 designprojecten ontwikkeld voor Cultuurmenu Altena. 
Deelname aan Cultuurmenu Altena kost € 7,50 per leerling. In oktober 2017 ontvangt de school de factuur van De Bibliotheek CultuurPuntAltena.

De 18 scholen die zich hebben aangemeld voor Cultuurmenu Altena in schooljaar 2017-2018 hebben inmiddels hun voorkeuren doorgegeven en de planningen ontvangen. Verdere informatie over de projecten zoals bustijden en docentenhandleidingen worden na de zomervakantie onder de scholen verspreid.

Bij vragen kan contact worden opgenomen met Wendy van Delzen (w.vandelzen@cultuurpuntaltena.nl)

Overgisteren (groep 1/2)
Er is een koffer gevonden. De leerkracht vond hem gewoon op straat en hij staat nu in de klas. Van wie zou de koffer zijn? De kinderen maken de koffer open en vinden allerlei bekende en onbekende voorwerpen. Oude voorwerpen, zoals een tol, klompjes en een zakje muntjes. Maar ook gereedschap, bijvoorbeeld een duimstok, witte stoffen handschoentjes en een vergrootglas. Tot slot vinden ze een folder van het Visserijmuseum. Er is maar één conclusie mogelijk: dit is de koffer van een museummedewerker!

Tijdens het project brengen de leerlingen een  bezoek aan het Visserijmuseum in Woudrichem.
Kosten bedragen € 0,75 per leerling. (Factuur ontvangt u van het Visserijmuseum.)

Het aanmeldformulier is gesloten. Wilt u toch nog inschrijven voor dit project? Neem dan contact op met Wendy van Delzen (w.vandelzen@cultuurpuntaltena.nl) om de mogelijkheden te bespreken.

Jet en Jan (groep 5)
Dit project is opgebouwd rond het voorleesverhaal van Jet en Jan. Aan de hand van deze twee leeftijdgenootjes maken de kinderen kennis met thema's als kleding, wonen, school, de buurt, eten, spelen en werken in 1910. In het museum gaan de leerlingen aan de slag met oude voorwerpen, die in het voorleesverhaal aan de orde komen. Ze gaan bijvoorbeeld zelfkoffie malen, op een leitje schrijven en sokken stoppen. Na deze museumles wordt het verhaal op school vervolgd, zodat het project een afgerond geheel vormt.

Dit project kan worden afgenomen in het Biesbosch museum of het Visserijmuseum.
Kosten bedragen € 0,75 per leerling. (Factuur ontvangt u van betreffende museum.)

De aanmeldformulieren zijn gesloten. Wilt u toch nog inschrijven voor dit project? Neem dan contact op met Wendy van Delzen (w.vandelzen@cultuurpuntaltena.nl) om de mogelijkheden te bespreken.

Middeleeuwse Stad (groep 6)
In de klas wordt een middeleeuws landschap uitgerold in de vorm van een vloerkleed. Waar zouden de boeren het land gaan bewerken? Wat is de beste handelsplek? Op welke plaatsen wilden de mensen graag wonen? Hoe ontstond een stad? Met behulp van een kasteel, boerderijen, huisjes, een klooster en een stadhuis krijgt de middeleeuwse stad langzaam maar zeker vorm. Daarna onderzoeken de leerlingen in kleine groepjes het leven in de middeleeuwse stad aan de hand van historische bronnen.

Tijdens het project brengen de leerlingen een bezoek aan de het Stadgidsengilde Woudrichem waar zij een rondleiding krijgen.
Kosten bedragen € 1,50 per leerling. (Factuur ontvangt u van het stadgidsengilde)

Het aanmeldformulier is gesloten. Wilt u toch nog inschrijven voor dit project? Neem dan contact op met Wendy van Delzen (w.vandelzen@cultuurpuntaltena.nl) om de mogelijkheden te bespreken.

Muziekwijzer Altena (binnenschoolse muziekeducatie)
Scholen uit de gemeente Woudrichem kunnen ook dit jaar via Muziekwijzer Altena reserveren voor gratis muzieklessen in de klas.
Naast het basisprogramma van 7 muzieklessen voor groep 5 kan ook voor de groepen 6,7 en 8 een programma worden gereserveerd.
Meer informatie over de verschillende programma's kunt u vinden door hier te klikken.
Aanmeldformulier groep 5.
Aanmeldformulier groep 6/7/8

Na aanmelding krijgt u van ons het aanvraagformulier voor de subsidie toegestuurd.

Voor alle informatie over de subsidie voor deze muzieklessen, kijkt u op: www.cultuurpuntaltena.nl/muziekwijzer.

 

ICC-Cursus 2017 - 2018
De cursus ICC (interne cultuurcoördinator) is bedoeld voor leerkrachten van de basisschool die verantwoordelijk zijn voor de cultuureducatie in het onderwijsprogramma van de school. Met de ICC-Cursus schrijf je een gedegen cultuurbeleidsplan voor jouw school. Tijdens de cursus staan daarom vragen centraal zoals; Wat is jouw visie op cultuureducatie, en wat is die van de school? Hoe maak je van het beleidsplan een handzaam actieplan waar het team mee uit de voeten kan? De ICC-er helpt de school cultuureducatie te integreren in de schoolvisie en de schoolactiviteiten. Maar hoe doe je dat dan in de praktijk? Wat is jouw rol en wat zijn je taken? Hoe creëer je draagvlak op school, bij je collega’s, het team, de directie?

De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten van ca. 3 uur. Naast de contacturen moet rekening worden gehouden met hetzelfde aantal uren voor studie en voorbereiding en een bijeenkomst voor de presentatie van het plan binnen het schoolteam. De totale studielast bedraagt ca. 60 uur.
Deelnemers ontvangen na afloop een door het ministerie van OCW erkend certificaat Interne Cultuur Coördinator.

Deelname aan de cursus is voor leerkrachten uit de gemeenten Woudrichem, Werkendam en Aalburg is gratis.
Heeft u interesse in de cursus mail dan naar: j.frenken@cultuurpuntaltena.nl