Ga terug

Inschrijven cultuurprojecten schooljaar 2018-2019

Via deze pagina kunnen scholen zich aanmelden voor de jaarlijkse erfgoedprojecten die de Bibliotheek CultuurpuntAltena aanbiedt. 
Per project vind je hieronder een inschrijfformulier waarop leerlingaantallen en voorkeuren voor de planning kunnen worden doorgegeven. 
Scholen die voor een project willen worden ingedeeld in de maanden september, oktober of november dienen uiterlijk 29 juni voor de projecten in te schrijven. Scholen die in die maanden worden ingedeeld krijgen daarvan nog voor de zomervakantie bericht. 

Scholen uit gemeente Woudrichem kunnen via deze pagina ook inschrijven voor de muzieklessen van Muziekwijzer Altena. 

 

Inspiratieavond Cultuurmenu Altena voor docenten

Datum: woensdag 19 september 2019 van 19.30u - 22.00u 
De workshops: 

1. Theater (door Linde Löbert - Theater zie zo)
 Deze workshop geeft je antwoord op vragen als: ‘Hoe geef ik een theateropdracht?’ en ‘Hoe verbind ik theater aan andere vakken?’

2. Erfgoed (door Erfgoed Brabant)
Tijdens deze workshop wordt erfgoededucatie geïntroduceerd en de verbinding gelegd naar erfgoed in de eigen omgeving. 

Aanmelden?
De workshops zijn geschikt en toegankelijk voor alle leerkrachten. Bij aanmelding kun je er voor kiezen of je aan één of allebei de workshops wil deelnemen.
(De workshops zullen doorgaan bij een minimum aantal aanmelding van 10 deelnemers.)
Aanmelden kan tot 1 juli via het aanmeldformulier 

 

Overgisteren (groep 1,2)

Er is een koffer gevonden. De leerkracht vond hem gewoon op straat en hij staat nu in de klas. Van wie zou de koffer zijn? De kinderen maken de koffer open en vinden allerlei bekende en onbekende voorwerpen. Oude voorwerpen, zoals een tol, klompjes en een zakje muntjes. Maar ook gereedschap, bijvoorbeeld een duimstok, witte stoffen handschoentjes en een vergrootglas. Tot slot vinden ze een folder van het Visserijmuseum. Er is maar één conclusie mogelijk: dit is de koffer van een museummedewerker! Tijdens het project brengen de leerlingen een  bezoek aan het Visserijmuseum in Woudrichem.

Klik hier voor het inschrijfformulier Overgisteren  

Jet en Jan (groep 5)

Dit project is opgebouwd rond het voorleesverhaal van Jet en Jan. Aan de hand van deze twee leeftijdgenootjes maken de kinderen kennis met thema's als kleding, wonen, school, de buurt, eten, spelen en werken in 1910. In het museum gaan de leerlingen aan de slag met oude voorwerpen, die in het voorleesverhaal aan de orde komen. Ze gaan bijvoorbeeld zelfkoffie malen, op een leitje schrijven en sokken stoppen. Na deze museumles wordt het verhaal op school vervolgd, zodat het project een afgerond geheel vormt.

Dit project kan worden afgenomen in het Biesboschmuseum of het Visserijmuseum. 

Inschrijfformulier Biesboschmuseum of kies voor het inschrijfformulier Visserijmuseum

 

Middeleeuwse Stad (groep 6)

In de klas wordt een middeleeuws landschap uitgerold in de vorm van een vloerkleed. Waar zouden de boeren het land gaan bewerken? Wat is de beste handelsplek? Op welke plaatsen wilden de mensen graag wonen? Hoe ontstond een stad? Met behulp van een kasteel, boerderijen, huisjes, een klooster en een stadhuis krijgt de middeleeuwse stad langzaam maar zeker vorm. Daarna onderzoeken de leerlingen in kleine groepjes het leven in de middeleeuwse stad aan de hand van historische bronnen.
Tijdens het project brengen de leerlingen een bezoek aan de het Stadgidsengilde Woudrichem waar zij een rondleiding krijgen.

Inschrijfformulier Middeleeuwse stad

 

Wilt u meer weten over de inhoud van deze erfgoedproject zoals de leerdoelen, klik dan hier voor de informatie van Erfgoed Brabant. 

 


Muziekwijzer Altena (groep 5 t/m 8)

Gemeente Woudrichem biedt de scholen binnen de regeling Muziekwijzer Altena een volledig gefinancierd muziekprogramma voor groep 5 aan. Gedurende zeven opeenvolgende lessen maken de leerlingen kennis met diverse facetten van zelf muziek maken.  De leerlingen ontdekken muziekstijlen maar ook de verschillen tussen bijvoorbeeld koper- en houten blaasinstrumenten. Allerlei instrumenten kunnen worden uitgeprobeerd, van snaarinstrumenten tot slagwerk. Wie weet wordt er nieuw ook zangtalent ontdekt! 

Inschrijfformulier muzieklessen groep 5

 

Voor groep 6,7 en 8 zijn er verdiepende muzieklessen beschikbaar. Omdat iedere school andere wensen heeft zijn er drie verschillende pakketten ontwikkeld. Ieder pakket bestaat uit 4 lessen en heeft als thema 'muziekbeleving', 'muzikale vaardigheid' of 'bewegen op muziek'. Wanneer een school liever zelf een leerlijn muziek ontwikkeld kan dit in samenwerking met de Bibliotheek CultuurPuntAltena, en ook dan is er een subsidie beschikbaar.

Inschrijfformulier verdiepende muzieklessen groep 6, 7 & 8

De muziekwijzer is alleen beschikbaar voor scholen in de gemeente Woudrichem

 

Heeft u vragen over de projecten of bent u op zoek naar een ander cultuurproject? Neem dan gerust contact op: info@cultuurpuntaltena.nl